Det kanske allra vanligaste materialet att måla på är troligen trä. Det finns flera saker som tillverkas av just trä. Möbler, leksaker, prydnader och köksredskap är bara några. Träslagen som används är många till antalet och de har alla olika utseenden. Men vad ska man göra om man inte gillar trä? I många fall kan obehandlat trä rent av också vara olämpligt. Så är till exempel fallet när det gäller skärbrädor, bänkskivor och bordsskivor. En obehandlad träyta suger nämligen åt sig olika vätskor, smuts med mera.

Då kan det vara läge att måla ytan med träfärg i en fin kulör. Om man har gamla möbler är det dessutom bättre att måla dem än att luta dem.

Vad är viktigt att tänka på och vad behövs?

Innan du ska måla måste du se till att du tänka på att du har gott om tid på dig. Det gäller speciellt om du ska vara utomhus och måla. Om det blir regn måste man då snabbt flytta in färg och annat. För att resultatet ska bli bra måste man också låta målningen ta den tid det tar.

Man måste också se till att man har alla de saker som behövs för målningen. Självklart behöver man den färg man önskar måla med. Man behöver ofta också papper att täcka detaljer med, samt maskeringstejp. Om man behöver tvätta träet kan man också behöva svampar, borstar, en hink samt målartvätt. Man behöver dessutom rollers, penslar med mera. Om det finns mycket kvistar på det som ska målas kan det också behövas kvistlack och grundfärg. Om ytan redan är målad behöver man ofta också rugga upp den lite så att färgen fäster bättre. För detta behövs ofta sandpapper eller kanske en slipmaskin.

Rengör och behandla ytan

Det är bra att rengöra ytan innan man målar. Då behöver man inte oroa sig för att smuts senare ska ramla av och lämna hål i färgen. Det kan vara bra att ha en svamp med lite kraftigare yta och rengöra ytan med den. På så sätt får man bort även den smuts som har bitit sig fast lite extra. Det kan också vara bra att ta en stålborste eller liknande för att få bort den allra värsta smutsen. Det är bra att ha en pensel och kvistlack att lägga på kvistar och annat. Det finns annars en viss risk att kåda eller vätska från träet kan läcka igenom och fläcka den nya färgen.

Grundmåla och lacka

Det är bra att grundmåla trät, speciellt om det har varit behandlat innan. En grundfärg gör att det inte krävs lika mycket täckfärg för att få ett bra resultat. Grundfärgen målas på precis som en vanlig färg och för bästa resultat kan det vara bra att måla två lager med den.

Måla

Det är sedan dags att börja måla. På rollern eller penseln får det inte vara för mycket färg, då kommer det att börja rinna, och om man inte får stopp på det blir resultatet fula ränder. Blev resultatet inte det förväntade? Det är ingen fara. Man kan relativt enkelt måla om möbeln eller saken igen, och variera färger osv. Ibland kan man dock behöva ta fram slipmaskinen och slipa ner gamla färglager för att de inte ska lysa igenom allt för tydligt och det kan också vara bra att se till att skåp, lådor och likande kan stängas trots målningen.