Många som köper nya möbler beställer dem i precis de färger de önskar. Men ibland vill man ha ett äldre stuk på möblerna och då kanske inte nytillverkning är rätt val. Men att köpa möbler begagnat har sina nackdelar. Man kan till exempel inte själv välja vilken färg en möbel ska ha, även om man har hittat en i precis rätt stil. Men det går ju trots allt att måla om möbeln. Men finns det andra tillfällen när en möbel kan behöva målas om?

Måla om gamla möbler

När man köper möbler på second hand med mera kan de vara av lite äldre skick. färgen kanske inte är så fin längre. Då kan det vara dags att måla om möbeln. Men det kan vara bra att tänka efter lite extra när en gammal möbel ska målas. Om möbeln är riktigt gammal kan det faktiskt vara som så att dess värde försvinner om den målas om med lackfärg eller liknande. Många gånger ligger värdet just i att möbeln är i original även när det gäller färg.

Skador eller repor

Om man har en möbel som inte har något större ekonomiskt värde och den har blivit skadad eller repig kan man behöva måla om den. Det är vanligt att man slipar ner eller fyller i skadorna och efter det målas hela möbeln om i samma färg eller en helt annan. Det är dock viktigt att man ser till att skadan åtgärdas på korrekt sätt. Om så inte sker kommer det att synas igenom den nya färgen.

Trämask

När det gäller gamla möbler kan de ibland ha små hål i träet. Det är mycket troligt att det är så kallad trämask som invaderat möbeln. Den här bör man vara lite försiktig med. Masken äter nämligen trä och den bygger gångar inne i möbeln. Det gör att stolar med mera snabbt kan försvagas och dessutom kan masken sprida sig vidare till andra möbler. Masken kan också ta sig in i träväggar eller golv samt göra huset obeboligt till slut. Om ett föremål har trämask måste man först och främst bli av med den. Det kan hjälpa att frysa föremålet om det inte är för stort. Man kan dock inte bortse från att skadorna redan finns. För att bli av med hålen kan det räcka med lite spackel och sedan kan man enkelt måla över dem.

När stilen inte passar

Många gånger är det också så att en möbels färg inte passar in i hemmet eller i den aktuella stilen. Även då kan det det vara bra att måla om möbeln. Man behöver nämligen inte köpa helt nya hyllor med mera bara för att man väljer en annan färgsättning. Det är dock bra att tänka på att det kan vara svårt att måla mörka möbler ljusare. Det kan krävas många strykningar och det går åt en hel del färg. Men det går, om man inte är rädd för lite arbete. Man kan om man vill dessutom måla olika mönster på möblerna. Om man gillar schackrutor finns det inget som hindrar att man gör ett rutigt matbord eller kanske målar mönster från sitt favoritspel på datorbordet. Att måla om sina möbler är helt enkelt ett bra och relativt billigt sätt att förnya i sitt eget hem.