Oavsett om man ska måla en möbel eller om det är andra snickerier i huset som ska målas kan det vara bra att ha lite koll på hur man ska gå till väga. När man ska måla vill man ofta att resultatet ska bli bra, men samtidigt ska det också hålla länge. Men hur gör man egentligen för att få målningen bra?

Ett bra förarbete spelar stor roll

När man ska måla gäller det att lägga lite extra tid på förarbetet. Det är viktigt både för hur resultatet kommer att se ut samt för hur länge det håller. Ett bra förarbete kan till exempel handla om att man mattar ner en glansig yta för att färgen ska fästa bättre. Ofta använder man också filar, sandpapper och knivar för att få bort lösa färgflagor med mera. Om inte det här tas bort är risken stor att flagorna ramlar bort när den nya färgen börjar torka och då behöver man måla om saken igen. Om det finns spikhål med mera i saken som ska målas kan det också vara klokt att täppa igen dem ordentligt.

Man måste också se till att man tvättar av föremålet ordentligt. Till tvätten används lämpligen målartvätt. Den tar nämligen bort all smuts, eventuellt mögel med mera. Det är alltid en fördel att skrubba lite extra med tvättvätskan så att saken blir riktigt ren. Det är sedan viktigt att man låter det som ska målas torka ordentligt innan man fortsätter. Om man inte gör det är risken stor att färgen kapslar in fukt och det kan skada det målade föremålet.

Grundmåla

Det är mycket viktigt att grundmåla objektet innan den riktiga färgen läggs på. Grundfärgen ger en bättre yta för färgen att fästa på och den minskar också risken för att gula toner, oljor från träet och så vidare ska lysa igenom den riktiga färgen. När man grundmålar kan det vara klokt att måla minst två lager med grundfärgen.

Själva målningen

Om det är en mindre yta som ska målas är det ofta klokt att använda sig av en pensel, eller kanske flera sådana. Är ytan större ger dock en roller ett bättre och jämnare resultat. När man väl börjar måla kan det vara klokt att prova på en mindre yta först så att man verkligen vet att färgen är den rätta. Det är också viktigt att man ser till att täcka över eller maskera ytor som inte ska målas. Om man ska hålla till på golvet eller på ett bord kan man täcka ytan med tidningar eller kanske med riktigt täckpapper. Om det finns detaljer som inte ska målas eller ha en annan färg kan det vara klokt att antingen ta bort dem under målningen och montera dit dem senare, eller så får man se till att detaljerna verkligen maskeras. Ett alternativ kan vara att man använder sig av maskeringstejp som fästs på de olika detaljerna.

Även här kan det vara lämpligt att använda en pensel till mindre målningsarbeten eller till små och mer pilliga ställen. En roller av mindre storlek kan också passa bra till exempelvis bordsben eller liknande som är relativt kraftiga och där färglagret behöver vara jämnt och utan penseldrag Det finns också bredare rollers som kan användas på bordsskivor och annat som ska målas.