Om man ska måla möbler eller trädetaljer hemma kan det vara bra att köpa hem färg så att det räcker. Hur mycket färg ska man egentligen köpa och vilken prisklass bör man välja på färgen?

Hur mycket färg går det åt?

Hur mycket färg som går åt när något ska målas är inte en helt lätt fråga att svara på. Det beror nämligen på en mängd olika faktorer. För det första måste man se till hur möbeln eller detaljen är målad eller behandlad innan. Om det rör sig om en mörk sak som ska målas ljus kan man behöva måla fler lager än om saken från början är ljus och ska bli mörk. Det är också så att behandlat eller målat trä suger åt sig mindre färg än vad ett helt obehandlat trästycke gör.

Mängden färg som går åt kan också variera beroende på hur hög den aktuella färgens täckförmåga är. En färg som täcker bra och det räcker med en strykning går det åt mindre av jämfört med en som det krävs flera stykningar för att uppnå samma resultat.

Måste man köpa dyr färg?

Beroende på vad man ska måla, hur stora ytor det är samt beroende på hur hållbart resultatet ska vara kan man behöva lägga ner mer eller mindre pengar på färgen. Om det är en liten möbel som ska målas kan en billigare färg fungera bra. Det kan dock krävas lite mer färg men om man inte behöver burken till annat gör det vanligtvis ingenting. Man bör dock vara beredd på att resultatet kanske inte blir fullt så hållbart som det kan bli med en dyrare färg.

Om man ska måla mycket stora ytor, eller om det är flera möbler som ska målas och resultatet ska hålla sig ett tag kan det vara bra att spendera lite mer pengar på färgen. Om möbeln dessutom ska stå utomhus under delar av året är en bra färg ännu viktigare.

Vattenbaserat eller inte?

Om man ska välja en vattenbaserad färg eller inte är många gånger en smaksak. Om man ska måla inomhus kan det dock vara bra att tänka på att de vattenbaserade färgerna ofta luktar mindre och dessutom torkar snabbare. Det är också betydligt lättare att få bort färg som hamnat på golv, hud med mera utan att behöva använda starka lösningsmedel. Om man målar en möbel inomhus kan det nämligen lätt hända att det droppar lite färg och om den hamnar på en plastmatta är det inte säkert att mattan tål lösningsmedel. Om det är en hyreslägenhet och fläckarna syns mycket väl kan man bli tvungen att byta golv innan man flyttar och målningen av möbeln kan plötsligt kosta en hel del mer än man räknat med.

Man kan också betydligt lättare göra rent sina penslar, rollers med mera om färgen är vattenbaserad. Då kan man ofta måla ur mycket färg på en gammal tidning och sedan skölja redskapen i vatten. Om det skulle visa sig att färgen inte helt försvinner kan man också ta lite vanlig handtvå eller lite diskmedel och tvätta rent redskapen med. Efter det gör man klokt i att lägga penslar och andra tillbehör på en tidning som suger upp överflödigt vatten. En roller ställs på högkant efter att den tagits av från ställningen.